„Dát důchodcům to, co dáváme na Ukrajinu, tak jezdí na Mallorcu!“ Pravda bolševika ze Slavonic

05.05.2024 15:30 | Reportáž

„Na Ukrajině jsem byl dvakrát a žádná demokracie tam nikdy nebyla. Vypadalo to tam, já byl v Ivanofrankivské oblasti, jako ve filmu Sedm statečných,“ řekl ParlamentnímListům.cz český dělník Miroslav Doležal. Prý maká v americké továrně a je bolševik. Byli jsme za ním v kraji loupežníka a vraha Jana Grasela, který dal českému jazyku jedno v dnešní době dost důležité slovo.

„Dát důchodcům to, co dáváme na Ukrajinu, tak jezdí na Mallorcu!“ Pravda bolševika ze Slavonic
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bolševik Miroslav Doležal

„Ta válka na Ukrajině je strašně smutný příběh. Když bojuje Gogol s Turgeněvem, je to špatně. Nicméně ji rozpoutalo NATO, protože se chtělo dostat Rusům do kožichu. Ale Rus fakt není ten, co si pustí blechu do kožichu,“ řekl mi Miroslav Doležal z Jaroměřic nad Rokytnou. Seděli jsme v hospodě U Pampiho v moc krásném městě Slavonice v ještě krásnějším kraji, kterému se přezdívá Česká Kanada. Omlouvám se za ty superlativy, ale tak to je, tak proč se přetvařovat. A jak jsem poznal bolševika Doležala?

Linie od cigánů po židy

U Pampiho se díváme na jakýsi fotbal, takže pozván přisedám ke stolu fanoušků pražské Sparty, jak to mám rád. Piva, panáky, pravda. „Hele, jsem bolševik a chci, abychom udělali článek,“ řekne chlapík ve středních letech, který by se vizáží dost dobře vyjímal v hitlerovském wehrmachtu. Ten večer byl náročný. Zapomněl jsem! Zhruba za tři dny jedu z Telče do Slavonic. Náš vagon je plný asi „nepřizpůsobivých“. Tomu cirkusu vládne starší Rom. „Hele vole, jestli se se mnou nenapiješ, tak mě nasereš,“ řekl. Upil jsem z petky značky Braník. „Hele, vy bílý jste na ho*no, nemr**te, tak to tady za vás musím zachraňovat,“ ukázal na svou společnici s děťátkem v kočárku. „Hele, je mi blbě, vytáhni to,“ nakázal jí posléze. Vytáhla levnou vodku, napil se a nabídl i těm pár lidem ve vagónu. Zdržel jsem se, ale blonďák si třikrát přihnul.

Anketa

Máme vůči Rusku cítit vděčnost za osvobození od německého nacismu?

96%
3%
hlasovalo: 25842 lidí
„Tak jsi přičuchnul k místnímu koloritu,“ řekl mi, když jsme se ve Slavonicích na nádraží loučili. V pozdním odpoledni jdu zase do hospody U Pampiho. Blonďák sedí u sparťanského stolu a říká: „Hele, Pražáku, slíbil jsi mi rozhovor.“ To echo z dřívějška jsem si neuvědomoval, ale proč ne. V kraji mu prý přezdívají Dejmal, ale on sám sebe považuje za bolševika. „Tak jdeme na to,“ odvětil jsem. A tady to je…

Jak řekl, Mirek pracuje jako dělník na kovárně v nedaleké americké továrně na výrobu ventilů. Považuje se za bolševika, protože: „Hodně jsem kolem toho četl. Marxe, Lenina… Myslím si, že mezi ně patřím. Jsou to knížky, který bych dnes nechal číst mladým na střední škole jako povinnou četbu, jak to bylo kdysi.“ Následně představil vlastní stupnici politické angažovanosti: „Na utralevici jsou cikáni a na ultrapravici židé. Na té přímce si můžeš uvědomit, jestli jsi více cikán nebo žid. Já jsem způsobem života víc cikán. Jen aby bylo jasno. Židé mi jako národ nevadí, ale jsou ve všech bankách, globálních společnostech a tak. A tím mě serou. Kdyby tam byli Rumuni, tak mě serou Rumuni.“

Od důchodců k Ukrajině

Česká Kanada je opravdu velmi nádherná oblast. Zanedlouho ParlamentníListy.cz nabídnou fotogalerii. V lesích se tam mezi dalšími skalami skrývá útvar připomínající zadnici. „Kde je tady prosím ten zadek?“ zeptal se reportér ParlamentníchListů.cz dědy s vnukem. „Myslíte Ďáblovu prdel? To je támhle,“ ukázal senior. „Jo, to je prrrdel,“ opakoval po něm s gustem vnouček. Kousek odtud je také v lesích nádraží, kde prý vyhodili z vlaku Járu Cimrmana, a sluj slavného desperáta Jana Grasela, který svým jménem obohatil češtinu. Opodál Telč, tady Dačice, kde Jakub Kryštof Rad podle rady manželky Juliany vyrobil první kostku cukru, a tady „perla západomoravské renesance“ Slavonice, kde se v hotelu Besídka, který vlastní herci z divadla Sklep, můžete vyspat v pokoji Ferdinanda Vaňka alias Václava Havla. V blízké vesničce Maříž si lze namalovat hrníček, jak se vám zlíbí, třeba na něj nakreslit i portét prvního českého prezidenta. Krása, kam se podíváš. A kraj také rodí „místňáky“ podle svého gusta. Sběratele samorostů, majitele rockového klubu v chalupě a taky „bolšána“.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 27238 lidí
V hospodě U Pampiho mi jeden pán sedící u našeho stolu říká: „Je bolševik, s tím problém nemám. Každý máme nějaký názor a s nikým se tady dohadovat nebo prát kvůli tomu nebudu.“ No a Mirek Doležal na mé otázky odpovídá: „Kdybysme důchodcům dali na jejich důchody to, co dáváme na Ukrajinu, tak by jezdili na Mallorcu. Na Ukrajině jsem byl dvakrát a žádná demokracie tam nikdy nebyla. Vypadalo to tam, já byl v Ivanofrankivské oblasti, jako ve filmu Sedm statečných. Prostě borci přijedou s bouchačkama, vezmou si nejlepší jehňata, prasata, nejhezčí baby, vole, a odvezou si je. Je to banditský stát.“

Podle něj buď vznikne fašistický stát kolem Kyjeva, o který následně všichni ztratí zájem, anebo celou zemi schlamstne Rusko: „Ať vyhraje ten nebo ten, tak my budeme mít vždycky Černýho Petra. Moje prognóza je, že Zelenskyj uteče k nám či dál na Západ, a tam odtud bude žvanit za naše peníze do rádia o slávě pro Ukrajinu. Zůstanou tady statisíce uprchlíků, který se nebudou mít tak dobře, jako on. Když vyhraje Rusko, tak budeme mít zase nejdražší plyn a ropu na světě.“

Podle něho je český premiér Fiala tiskovým mluvčím amerického prezidenta a vláda Andreje Babiše by byla určitě sociálně spravedlivější, i když se mu taky nedá věřit. Jdeme ještě s bolševikem na koncert heavymetalových kapel, ale to už je jiný příběh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Má pravdu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAnyska , 05.05.2024 17:36:47
Taky jsem na Ukrajině dvakrát byla, je to sice dávno ale s tak strašnou korupcí, jako tam, jsem se nikde jinde nesetkala. Lito mi je těch obyčejných lidí, kteří se snaží v tomto korupčním bordelu uživit a vychovat své děti. Je mi líto každé mámy, která musela poslat do zcela zbytecné války své dítě, nebo manželka může. Ukrajina vojenské řešeni nemá, a kdo to nevidí, je bohužel hlupák.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …